Możesz przypisywać użytkownikom różne poziomy dostępu do Centrum danych reklam na podstawie ich ról w Twojej agencji.
W Centrum danych reklam dostępne są 4 role:
- Analityk – ta rola jest idealna dla użytkowników, którzy mają analizować skonfigurowane dane. Analitycy mogą pisać, edytować i generować raporty oraz nimi zarządzać. Analitycy mogą też wyświetlać wyniki raportów wszystkich użytkowników na koncie.
- Menedżer połączeń – ta rola jest idealna dla użytkowników, którzy mają konfigurować dane na koncie. Menedżerowie połączeń mogą łączyć i rozłączać dane na koncie.
- Analityk z dostępem tylko do odczytu – ta rola jest idealna dla użytkowników, którzy chcą tylko wyświetlać raporty. Nie mogą oni tworzyć, edytować ani generować raportów ani wyświetlać wyników.
- Superużytkownik – ta rola zapewnia pełną kontrolę nad kontem. Superużytkownicy mogą dodawać i usuwać użytkowników, zarządzać bezpieczeństwem oraz wykonywać wszystkie inne czynności dostępne dla analityków i menedżerów połączeń.
Podsumowanie uprawnień do edycji znajdziesz w tej tabeli:
| Rola | Dostęp do raportów | Zarządzanie danymi | Zarządzanie użytkownikami | Zarządzanie bezpieczeństwem |
|---|---|---|---|---|
| Analityk | Edytuj | Nie | Nie | Nie |
| Analityk z dostępem tylko do odczytu | Wyświetl | Nie | Nie | Nie |
| Menedżer połączeń | Nie | Tak | Nie | Nie |
| Superużytkownik | Edytuj | Tak | Tak | Tak |
Dodawanie i usuwanie użytkowników
Dodaj użytkowników
- W Centrum danych reklam otwórz kartę Ustawienia.
- Otwórz menu Użytkownicy.
- Kliknij przycisk + Dodaj , a następnie wpisz adres e-mail użytkownika, którego chcesz dodać i wybierz rolę do przypisania.
- Aby dodać kilku użytkowników z tą samą rolą, oddziel adresy e-mail przecinkami.
Nowy użytkownik uzyska dostęp po maksymalnie minucie.
Usuwanie użytkowników
- W Centrum danych reklam otwórz kartę Ustawienia.
- Otwórz menu Użytkownicy.
- Aby usunąć użytkownika, kliknij Pokaż więcej obok osoby, którą chcesz usunąć, a następnie kliknij Usuń.
- Aby potwierdzić usunięcie, kliknij Prześlij.
Zmiana roli użytkownika
- Usuń użytkownika.
- Dodaj użytkownika ponownie z nową rolą.