Wszystkie ustawienia abonamentu są zarządzane w konsoli Google Cloud. Twój abonament Google Earth musi być powiązany z projektem Google Cloud, który służy do zarządzania użytkownikami i przetwarzania płatności za abonament. Możesz:
- dodawać i usuwać użytkowników w ramach subskrypcji,
- Zmienianie i anulowanie pakietu
Aby zarządzać abonamentem, musisz mieć uprawnienia edytującego lub właściciela w powiązanym projekcie Google Cloud.
Dodawanie i usuwanie użytkowników z subskrypcji
W każdej chwili możesz dodać lub usunąć użytkowników z listy w abonamencie za pomocą konsoli Google Cloud.
Dodawanie użytkownika
- W konsoli Google Cloud otwórz stronę Google Earth.
- W menu projektu u góry strony wybierz projekt Google Cloud powiązany z Twoim abonamentem Google Earth.
- Nad tabelą Użytkownicy kliknij + Dodaj nowego użytkownika.
- W oknie „Przypisz użytkowników według adresu e-mail” wpisz adresy e-mail użytkowników, których chcesz dodać.
- Kliknij Potwierdź. Użytkownicy mogą teraz uzyskać dostęp do abonamentu, logując się w Google Earth za pomocą dodanego przez Ciebie konta Google. Aby zobaczyć zmiany, może być konieczne odświeżenie aplikacji Google Earth.
usuwać użytkowników,
- Na stronie Google Earth w konsoli Google Cloud znajdź na liście Użytkownicy użytkownika, którego chcesz usunąć.
- Kliknij Usuń użytkownika w wierszu tego użytkownika.
- Pojawi się okno potwierdzenia. Zapoznaj się z informacjami, które wyjaśniają, że użytkownik zostanie usunięty na początku następnego cyklu rozliczeniowego, ale do tego czasu nadal będzie miał dostęp do subskrypcji.
- Kliknij Potwierdź, aby usunąć użytkownika z pakietu.
Zmienianie i anulowanie pakietu
Na stronie zarządzania pakietem możesz przejść na wyższą lub niższą wersję pakietu albo go anulować.
- Otwórz stronę Google Earth w konsoli Google Cloud.
- Na karcie Twój pakiet kliknij Zarządzaj pakietem.
- Przekierujemy Cię na stronę „Wybierz subskrypcję, która Ci odpowiada”.
- Aby zmienić abonament: kliknij Wybierz na poziomie abonamentu, który chcesz wybrać (Standard, Professional lub Professional Advanced).
- Aby anulować pakiet: przejdź na bezpłatny pakiet Standard. Pojawi się okno potwierdzenia.
- Aby zapisać zmiany, kliknij Potwierdź.
Zmiany w płatnościach i abonamentach
Gdy zmienisz abonament, anulujesz subskrypcję lub usuniesz użytkownika, zmiana zacznie obowiązywać od początku następnego cyklu rozliczeniowego. Jeśli na przykład anulujesz subskrypcję 15 sierpnia, zostanie ona anulowana 1 września.
Ty i Twoi użytkownicy zachowacie pełny dostęp do funkcji obecnego abonamentu do momentu rozpoczęcia nowego cyklu rozliczeniowego. Opłaty nie są naliczane proporcjonalnie, więc zostanie naliczona opłata za cały miesiąc, w którym wprowadzono zmianę. Szczegółowe informacje znajdziesz w artykule Anulowanie subskrypcji lub przejście na niższy pakiet.
Jeśli masz dostęp do kilku subskrypcji Google Earth w różnych projektach Google Cloud, może być konieczne ręczne wybranie odpowiedniego projektu w ustawieniach Google Earth. Aby to zrobić, w Google Earth kliknij Ustawienia > Płatności i wybierz odpowiedni projekt z menu.